COLLECTORVELD
Het Collectorveld wint warmte uit een kunstgrasveld. Eigenlijk is het heel logisch: kunstgrasvelden worden in de zomer erg heet. De temperatuur kan zelfs oplopen tot 70 °C . Het Collectorveld kan deze warmte oogsten en daarmee bijvoorbeeld zwembaden, woningen of sportcampussen verwarmen. Zo kunnen kunstgrasvelden een wezenlijke rol spelen in de energietransitie en leveren ze ook iets op als ze niet bespeeld worden.
KOPPELING MET WARMTEVRAAG
Sportvelden liggen vaak tegen woonwijken aan, daar ligt ook een warmtevraag. Om de geoogste warmte aan te laten sluiten op de warmtevraag in de omgeving van het sportveld, kunnen verschillende technieken worden gebruikt. De toe te passen techniek is afhankelijk van verschillende factoren in de omgeving van het sportveld. Het vraagstuk is bij ieder sportpark uniek.
- WKO: Opslag van de warmte in de grond in een warmtekoudeopslag systeem (WKO). Het Collectorveld kan ook de thermische onbalans herstellen.
- Warmtenet: Aansluiting op een bestaand warmtenet. Zo kan de warmtecentrale bij laagverbruik in de zomer worden uitgeschakeld.
- Warmtepomp: Direct gebruik van de warmte door de toepassing van een warmtepomp.
OPBRENGSTEN
tekst

1 VOETBALVELD
OP BASIS VAN 10 JAAR:
€2.900.000 OPBRENGST
200 WONINGEN
2.000.000 M³ GAS
3.500 TON
CO2-REDUCTIE
PROJECTEN
PRAKTIJKTEST COLLECTORVELD IN AMSTELVEEN
In samenwerking met de gemeente Amsterdam en SuperSub Sportsystems heeft TopGrass het eerste hockey-Collectorveld gebouwd bij AMVJ in Amstelveen. Het doel van deze pilot was het meten van de warmte-opbrengst en het opdoen van praktijkervaring.
Bekijk hieronder de aftermovie van Amstelveen:
DE BEDENKER VAN HET COLLECTORVELD
Het Collectorveld is een idee van Eric Sarelse (1961 – 2022).
Bekijk hiernaast de video voor meer informatie over warmtewinning uit een kunstgrasveld:
Meer informatie?
Vul onderstaand formulier in of bel 0413 - 82 03 41
